Cigarový popol - I.časť

28.11.2019

Na prvý pohľad pôsobí len ako odpad, avšak spĺňa dôležitú funkciu a odhalí veľa o cigare.

Najdôležitejšia úloha popola je jeho vplyv na teplotu horenia. Čím dlhší popol je, tým menej kyslíku sa dostáva do zóny horenia, vďaka čomu teplota klesá, dym je chladnejší a aj arómu môžeme lepšie vnímať. Na druhej strane, čím intenzívnejšie cigara horí, tým vyššia je teplota dymu a o to dlhšie je popol schopný držať. Okrem farby, sú štruktúra a pevnosť hlavnými znakmi popola, ktoré poskytujú informáciu o použitom tabaku a technike šúľania.

Vzniknutý tvar popola umožňuje vyvodiť závery o kvalite cigary. Pri spaľovaní tabaku sa organické látky (obsahujúce uhlík) zničia alebo premenia, voda sa odparí a uvoľní sa kysličník uhličitý. Neorganické substancie nezhoria a premenia sa na popol. Skladajú sa z oxidov a bikarbonátov draslíka, vápnika, mangánu, silícia a ostatných chemických prvkov ako fosfor, kadmium alebo zinok.

Farba popola

Chuť a aróma tabaku závisia okrem druhu rastliny najmä od obsahu dusíka a typu dusíkatých látok v pôde a obsahu nikotínu v tabaku. Vysoký obsah draslíka zase vytvára priaznivé horľavé vlastnosti a pružnosť. List, ktorý sa po usušení a opätovnom navlhčení dokáže napnúť bez pretrhnutia, dokáže horieť lepšie. Ďalší prvok fosfor je nemenej dôležitý - čím menej fosforu obsahuje pôda, tým je list krehkejší a tabak je menej kvalitný. Fosfor slúži ako katalyzátor, ktorý reguluje  príjem rôznych látok do rastliny. Ak je popol biely alebo svetlo sivý znamená to, že pôda mala vysoký obsah draslíka. Prírodné látky zhoria takmer úplne a popol vykazuje len nepatrné čierne častice. Biely alebo oceľovosivý popol indikuje dobrý spaľovací proces, avšak nie dobrú chuť či arómu. Cigara s čiernym prerasteným popolom, nemusí na druhej strane hneď značiť nepodarok. Len nehorí tak, ako by mala.

ň

Štruktúra popola

Každý aficionado to už určite zažil: cigara, ktorej popol jednoducho nechce odpadnúť, je svetlý a pevný. A potom pravý opak: cigara, ktorá produkuje popol, ktorý viac pripomína  vybuchujúcu  petardu ako prémiovú cigaru. Od čoho to závisí?

V posledných rokoch prichádza na trh mnoho kratších a hrubých cigár, ktoré sú tak pevne ušúľané, že sa zdá, že sa nebudú dať fajčiť. Po orezaní nás však prekvapí  nízky odpor pri ťahu. Potom sú cigary, ktoré pôsobia mäkko pri stlačení ale majú tak vysoký odpor pri ťahu, že si ich fajčenie nemôžeme vychutnať. Štruktúra popola závisí od použitého  množstva tabaku v cigare a od  techniky šúľania. Natesno ušúľaná cigara produkuje pevný popolvoľne ušúľaná, drobiaci sa a ľahko odpadnuteľný popol. Ak sú listy umiestnené vo zvitku, rovné a bez zábran, je popol iný, ako keď sú pri výrobe listy ľahko skrútené. To vedie ku zvýšenému odporu ťahu a nižšej rýchlosti horenia. V našom ďaľšom článku si povieme viac o jednotlivých typoch (tvaroch) popola a o tom ako to súvisí s kvalitou cigary.





Milí zákazníci radi by sme Vás informovali, že všetky naše prevádzky Dom Cigár budú od 29.3.2024 do 01.04.2024 ZATVORENÉ. Od 2.4.2024 budeme mať opäť otvorené podľa otváracích hodín.Tešíme sa na Vašu návštevu.

(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo