Cigarový popol - II.časť

09.12.2019

Zmes rôznych tabakov je okrem chute základom aj pre formu prepalu. Volado je tabak, ktorý pochádza  z najspodnejšej časti rastliny. Má vysoký podiel minerálov  a horí veľmi dobre. Seco pochádza zo strednej sekcie rastliny, horí o niečo horšie, avšak vďaka tomu je korenistejší a aromatickejší ako Volado. Z tej najvrchnejšej časti rastliny sa vyrába zle horiaci Ligero. Dodáva cigare intenzitu a „fyzicky“ pôsobí na telo fajčiara. Zároveň je Ligero najhrubší list, ktorý dodáva cigare štruktúru a pevnosť.

Rozličné vlastnosti tabaku určujú typickú štruktúru cigary. V centre tabakového zvitku by sa mal umiestiť zle horiaci Ligero. Tu je teplota horenia najvyššia. Okolo neho sa umiestni najlepšie horiaci Seco a úplne navrch dobre horiaci Volado.  Ak je umiestnenie správne, je prepal rovnomerný napriek rozdielnym vlastnostiam tabaku.

Každý milovník cigár už nepochybne zažil, že jeho cigara veľmi zle horela - kolísavosť, tunelovanie, veľkú nepravideľnosť. Všetko toto v ňom zanechá pochybnosti či správne fajčí, avšak v týchto prípadoch za to naozaj nemôže:

Kolísavosť /canoeing/

Ak horí cigara nakrivo, na jednu stranu, dôvod spočíva zvyčajne v tom, že šúľač pri výrobe neumiestnil zle horiaci Ligero presne do stredu.  (viď obrázok č.1.)


Tvorenie kráterov /tunneling/

Ak sa na horiacom konci cigary vytvorí priehlbina, v tom prípade sa jedná o chybu pri šúľaní. Torcedor (špecialista na šúľanie cigár) spravil chybu pri usporiadaní listov, do stredu použil Volado a na vrch zle horiaci Ligero. (viď obrázok č.2.)

Kužeľ a krátre /conical crater burn/

Zhorený koniec v tvare kužeľa s krátermi môže, ale nemusí byť chybou pri šúľaní. Keď sa ako vonkajší list použije namiesto Volado list Seco, tak cigara zhorí v strede správne ako kužeľ, okolo ktorého sú krátery a vonkajšok vyčnieva. (viď obrázok č.3.)


Rovnomerný prepal /straight burn/

Typické horenie krátkej výplne, v ktorej sa používa sekaný tabak. V tomto prípade horí úplne rovnomerne. (viď obrázok č.4.)

Prepal v tvare kužeľa /conical burn/

Tak by mala perfektne ušúľaná cigara zhorieť. Vnútri cigary horí zle horiace Ligero pomaly a zanecháva po sebe tvar kužeľa. (viď obrázok č.5.)



Nakoniec si musíme pamätať, že cigara by nám mala priniesť potešenie. Niektorí to zažijú pri súťažiach o najdlhší popol, iní zas pri pokojnom užívaní tohto úžasného produktu. Ale aj takýto výrobok ručnej výroby môže obsahovať chyby. Tento článok by mal byť nápomocný pri rozlišovaní jednotlivých chýb .



(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo