Výber vhodného humidoru

21.08.2020

V predchádzajúcom vydaní sme vám poskytli zopár rád ako sa starať o vaše cigary. Základným predpokladom úspechu však je, že cigary sú umiestnené vo vhodnom priestore, ktorým je najčastešie humidor (po slovensky- vlhník). Ako teda vybrať ten správny humidor? Popíšme si niektoré kritériá pre výber:

Kapacita humidoru
Menšie humidory s kapacitou do cca 250ks cigár sú zvyčajne zvlhčované jednoduchými zvlhčovačmi, kde médiom pre zásobu vody je porézny materiál alebo akrylpolymér. Vlhkosť vzniká spontánnym odparovaním vody a nemusí byť v celom humidore homogénna. Teplota v humidore je daná teplotou okolia čiže jeho umiestnením. Veľké humidory s kapacitou nad 250ks cigár je vhodné zvlhčovať elektronickými zvlhčovačmi s plne riadenou prevádzkou udržiavania stabilnej vlhkosti. Homogenita vlhkosti je zabezpečená správnym prúdením vzduchu v humidore. Komfortnejšie prevedenia môžu obsahovať aj technológiu na udržiavanie nastavenej teploty. Pri výbere kapacity / veľkosti humidoru doporučujeme zvoliť humidor, ktorý má kapacitu minimálne o 40% väčšiu ako je predpokladané množstvo bežne skladovaných cigár. Je vhodné, aby cigary mali dostatok „vzduchu“ a bola vytvorená rezerva pre nepredvídateľné zásoby.



Materiál humidoru
Dlhoročné skúsenosti potvrdili, že najlepším materiálom pre konštrukciu humidoru je cédrové drevo. Céder veľmi dobre pracuje s vlhkosťou, čím stabilizuje vlhkosť v humidore, podporuje dozrievanie cigár a neovplyvňuje ich vlastnou arómou. Okrem toho pôsobí silne antibakteriálne a je odolný voči drevným hnilobám. Aby mohlo cédrové drevo tieto funkcie plniť, musí byť vnútro humidoru, ktoré prichádza do kontaktu s cigarou, čisté a povrchovo neupravené ( bez moridla,laku,farby a pod.). Kvôli vyššej cene cédru je cédrový masív často nahradený sendvičovým materiálom s agresívnymi lepidlami, prípadne je vnútro humidora lakované. Toto je pre vnútro humidoru a kontakt s cigarou nevhodné.

Tesnosť a príslušenstvo
Vlhkosť vzduchu v našom regióne je prevažnú časť roka na nižšej úrovni, preto je dôležité, aby sme pri výbere humidoru skontrolovali všetky spoje, či ich tesnosť je vyhovujúca, čo zabráni neželanému úniku vlhkosti.
Najdôležitejším príslušenstvom humidoru je vlhkomer. Pri uvedení do prevádzky a obsluhe sa riadime návodom, ktorý by mal byť súčasťou dodávky. Ak máme pochybnosti o správnej činnosti vlhkomeru, môžeme si jeho presnosť pomerne jednoducho skontrolovať. Potrebujeme k tomu: priehľadné polyetylénové uzatváracie vrecko, kuchynskú soľ (NaCl), malú plastovú nádobku, napríklad uzáver z PET fľaše. Postup: do plastového uzáveru dáme kávovú lyžičku soli, pokvapkáme soľ vodou, uzáver vložíme spolu s kontrolovaným vlhkomerom do vrecka a uzatvoríme. Asi po ôsmych hodinách skontrolujeme údaj na vlhkomere, bez otvorenia vrecka. Mal by ukazovať hodnotu 75%. Ak nie, poznačíme si, aký je rozdiel. To je chyba s akou vlhkomer pracuje a vždy s ňou počítame.

Výber toho správneho humidoru je veľa krát náročný. Záleží nielen na osobných preferenciách ale hlavne na tom ako ho plánujeme využívať. Pri výbere humidoru vám preto na našich predajných miestach ochotne poradia členovia nášho predajného tímu. Ak budete potrebovať humidor „na mieru“, radi vám pomôžeme aj s takouto požiadavkou. Máme za sebou desiatky realizácii humidorov šitých na mieru a množstvo spokojných zákazníkov.

Milí zákazníci radi by sme Vás informovali, že všetky naše prevádzky Dom Cigár budú od 29.3.2024 do 01.04.2024 ZATVORENÉ. Od 2.4.2024 budeme mať opäť otvorené podľa otváracích hodín.Tešíme sa na Vašu návštevu.

(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo