Skladovanie cigár

07.02.2020

Často sa nás pýtate, ako najlepšie skladovať cigary pre vlastnú potrebu a čo treba dodržať aby ich nenapadol nejaký škodca alebo pleseň, prípadne čo urobiť ak už napadnuté sú. Predovšetkým si treba uvedomiť, že cigary sú z čistého tabaku, čo je prírodný, živý produkt, ktorý si všetky tieto riziká môže priniesť z plantáže. Túto skutočnosť je treba mať na pamäti už pri nadobúdaní cigár. Nižšie nájdete niekoľko základných odporúčaní, ktoré vám pomôžu udržať Vaše cigary v tej správnej kondícii.

Dôverujte len overeným predajcom cigár

Nakupujte len tie cigary, na ktorých importér vykonal pred príjmom do skladu karanténu, t.z. rýchle zmrazenie na -32 až -40°C  po dobu min. 72hodín. Tým sa zabezpečí nefunkčnosť všetkých vývojových štádii tabakového chrobáka /Lacioderma serricorne/. V prípade, že získate cigary neznámeho pôvodu, je treba na nich vykonať  karanténu ešte pred vložením do humidoru, aby nebol infikovaný celý jeho obsah.

Dodržiavajte správne skladovacie podmienky

Vlhkosť a teplota sú parametre, ktoré od seba veľmi závisia a ich hodnota významne ovplyvňuje vitalitu škodcu ako aj plesní. Nízka teplota /5-6°C/ znemožňuje život larvám a bráni v rozmnožovaní tabakového chrobáka, ale veľmi prospieva rastu plesní. Ozajstná tabaková pleseň /oespora tabaci/ veľmi ťažko rastie na tabaku a objaví sa len vtedy keď je veľmi vysoká vlhkosť /80% a viac/ po dlhšiu dobu.

A preto v priestore kde skladujete cigary /humidor/, udržujte vlhkosť 70% a teplotu 20°C /izbová teplota/. Zároveň sa snažte udržať obidva parametre na čo najstabilnejšej úrovni. Hodnoty teploty a vlhkosti boli stanovené ako reálne dosiahnuteľný kompromis hodnôt potrebných pre zabránenie rozvoja tabakovej plesne a tabakového chrobáka. Stabilita hodnôt je dôležitá pre zachovanie chuťových vlastností cigár a pre to, aby sa zabránilo ich mechanickému poškodeniu.

Pozor na umiestnenie humidoru a použitý roztok

Nikdy neumiestňujte humidor do blízkosti tepelného zdroja alebo na priame slnečné lúče, spôsobuje to nestabilitu teploty a vlhkosti. Ako náplň do zvlhčovača používajte výhradne destilovanú vodu alebo roztok do humidora, ktorý je bežne v predaji. Minimalizujete tým riziko zavlečenia plesne alebo inej nákazy.

Pravidelná kontrola

Čo najčastejšie (najlepšie denne) kontrolujte vlhkosť a teplotu vo vašom humidore a vizuálne kontrolujte cigary. Ak zistíte že na cigarách je povlak (väčšinou je to produkt dozrievania), ihneď ho zotrite. Produkt dozrievania je totiž najlepšou živnou pôdou pre tvorbu plesne. Najlepší nástroj na zotretie povlaku je jemný štetec.

Priatelia, verím, že týchto pár viet vám pomôže pri starostlivosti o vaše krásne kúsky. Pri akomkoľvek probléme  či pochybnosti nás neváhajte kontaktovať, náš tím je pripravený vám pomôcť s každým vašim problémom.

(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo