Pleseň alebo zrenie - I.časť

01.10.2019

Skoro každý milovník cigár sa už stretol so situáciou keď: Otvoríte humidor alebo krabicu s cigarami a pohľad, ktorý sa naskytne vám zdvihne adrenalín. Cigary sú pokryté bielymi chĺpkami, kryštalickými čiastočkami alebo zelenkastým povlakom. Biele, šedé, zelené a občas aj žlté kryštalizovanie podobné pučiacemu kvetu objavujúce sa na povrchu cigary prináša chvíľky potu z nervozity. Volajúci mi často hovoria , že sa musia zbaviť všetkých zasiahnutých cigár, lebo splesniveli a nie sú vhodné na fajčenie. Je to pravda ak sa jedná skutočne o pleseň. Fakticky je to zriedka tento problém. Zvyčajne je dotyčný povlak takzvané cigarové zrenie alebo tvorba oblakov zrenia.

Chémia procesu cigarového zrenia

Existuje veľa rozličných vysvetlení davajúcich objasnenie čo cigarové zrenie naozaj je. Najmä na anglicky hovoriacich webových stránkach sa možeme dočítať o niekedy hlúpych vysvetleniach o pôvodcoch zrenia ako o vylúčených cukroch, zrazenom škrobe alebo esenciálnych olejoch, ktoré vysychaním vychádzajú na povrch a formujú kryštalické štruktúry, niektoré udávajú ako príčinu fermentáciu tabaku.

Chemické analýzy cigarového zrenia nám ukázali niečo naozaj odlišné a po pravde udivujúce. V skutočnosti existuje rozdielna varieta cigarového zrenia, ktorá sa dá rozlíšiť podľa základnej štruktúry. Jeden druh sa objavuje keď relatívna vlhkosť klesá a druhá naopak keď relatívna vlhkosť vzrastie veľmi rýchlo.

Ak sa relatívna vlhkosť v humidore drží na nízkych hodnotách počas dlhšieho času potom prirodzene nasiaknuteľný tabak v cigare je vlhkejší ako okolitý vzduch. Opísanie tohto javu po fyzikálnej stránke znie: vodná zložka tabaku presahuje sorpčnú izotermu. Preto cigara neustále pokračuje s vytláčaním vlhkosti na povrch až do hranice kedy cigara vyrovná rozdiel vlastnej vlhkosti s okolitým prostredím. Ak sa v tomto momente nezvýši vlhkosť vzduchu v priestore kde sa nachádza cigara bude to ona, ktorá bude pracovať ako zvlhčovač a neskôr úplne vyschne. Počas procesu ako je voda evaporovaná z tabaku smerom von, minerály a soli v tabaku sa uvoľňujú spolu z vodou a prenikajú na povrch krycieho listu cigary. Po procese, keď voda vyschne zostanú práve tieto minerály a soli na krycom liste.

Výsledokom sú normálne neucelene pôsobiace kryštalizujúce látky pripomínajúce pučanie kvetu. Tento prípad  je veľmi častý pri cigarách ktoré boli vyrobené z tabaku rastúceho v silne úrodnej, teda minerálmi plne nasiaknutej pôde. Tento špecialny druh zrenia sa prejavuje na prekvapujúco veľkom množstve cigár a má veľa rozličných podôb. V tomto prípade sme skoro s určitosťou schopný dokázať prítomnosť amoniakových zlúčenín ako jasný dôkaz umelého hnojenia plantáže. Prejav zrenia môže byť zastúpený farebnou škálou od bieleho ihličkového povlaku až po zrenie pripomínajúce kvet síry.

Myslíme, že na začiatok je toto množstvo vysoko odborných informácií primerané a necháme vám čas kým vydáme ďaľší článok na ich strávenie. V nasledujúcom článku porozprávame o ostatných príčinách a mechanizmoch vzniku čudesných útvarov na cigarách a budeme sa snažiť poskytnúť zopár užitočných a praktických rád. Prečítajte si pokračovanie Pleseň alebo zrenie časť II.


(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo