Ochrana pred škodcami

03.10.2019

V tomto čísle sa Vás budeme snažiť upozorniť na najnebezpečnejšieho škodcu tabaku a poradiť Vám ako sa pred ním čo najúčinnejšie brániť. Uskladňovanie v chlade chráni cigary pred škodcami – v cigarovom  svete túto vetu možno počuť všade okolo nás. Možno ju však nájsť aj na lístočkoch, ktoré k cigarám pribaluje výrobca. Ako ďalej uvidíme, je to veľmi cenná rada. Cigara má prirodzeného nepriateľa - Lasioderma serricorne - všeobecne známeho ako tabakový chrobák.

Popri nevinných problémoch, ako pleseň Eurotium, cigarový /alebo sírový/ kvet o ktorých sme hovorili v predchádajúcich článkoch, či slivková roztoč (malá biela pobehujúca bodka na cigare),  je cigarový chrobák skutočný škodca. Samotný chrobák na cigary síce nemá škodlivý vplyv, ale jeho larvy áno. Dokážu sa v tabaku skryť a požierať ho. Výsledkom sú kruhovité dierky na vrchnom liste cigary, ktoré zasahujú hlboko do cigary (viď foto). Keď objavíte cigaru s týmito dierkami na vrchnom liste, môže byť už neskoro.

Každý zodpovedný dovozca cigár, zmrazí svoje cigary ihneď po prijatí na niekoľko dní pri teplote až -40 °C. Tento spôsob spoľahlivo a rýchlo usmrtí larvy chrobáka. Dôraz však treba klásť na rýchlosť akou teplota klesá. Larvy, ak majú dostatok času, majú neuveriteľnú schopnosť produkovať ochrannú vrstvu (zlúčenina glykolu), ktorá zabráni ich zmrznutiu. Len ak je proces zmrazenia uskutočnený dostatočne rýchlo, larvy nemajú žiadnu schopnosť chrániť sa a zamrznú. Uzavrime teda spektrum dôvodov uskladňovania v chlade. Cigary uskladňované pri teplote menej ako 20 °C (doporučujeme 16 – 18°C), sú chránené pred rozmnožovaním chrobáka, čiže nevzniknajú larvy. Ak už sú cigary  infikované živou larvou a skladujeme ich pri teplote 5-6°C ostanú larvy nečinné, takže prestanú požierať tabak a umrú hladom. Nízka teplota však nedovolí, aby cigara dostatočne prijímala vlhkosť a tak vyschne. Larvy sme sa síce zbavili, ale cigara je zničená - vyschnutá. Preto je najlepší spôsob ako sa zbaviť larvy hlboké a rýchle zmrazenie.


Aké sú teda základné doporučenia v starostlivosti o cigary pre spotrebiteľa?

  • Vždy nakupovať cigary len od overeného dodávateľa, ktorý vykonáva tzv. karanténu - zmrazuje cigary na predpísané parametre a správnym spôsobom
  • Skladovať cigary pri teplote 16-18°C (občasné zvýšenie teploty na krátky čas nie je problémom), čo zabezpečí, že sa škodca  nerozmnoží a cigary sú v dobrej  a stabilnej kondícii z hľadiska vlhkosti.
  • Zabezpečiť stabilnú vlhkosť v humidore, najlepšie 70-75%. Pri veľkých rozdieloch vlhkosti, ktoré trvajú dlhšiu dobu, je veľké nebezpečenstvo poškodenia cigár v dôsledku objemovej rozťažnosti (trhliny na cigare) a zmeny chuťových vlastností cigár.

(Kód: )

Navigácia

Domcigar.sk Akcie Cigary
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Cigarky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Hodinky Fajky
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Fajkový tabak
  • i Pre prezeranie tejto kategórie musíte byť prihlásený.

Príslušenstvo